Monday, April 22, 2019

Turkey, Istanbul, March 2019

ISTANBUL, Marec 2019


Link do kratkega slideshowa z najinega potepa: 

Link do opisa na Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul

Bizanc, Carigrad, Konstantinopel, Istanbul,.... isto mesto, ki je v zgodovini menjalo imena in  vladarje ter cesarstva....., mejnik med Azijo in Evropo, stičišče starodavnih trgovskih poti, branik vstopa v Bosporsko ožino in še  bi lahko naštevali..., bucika na zemljevidu najinih željnih popotniških destinacij….



V začetku Marca sem neke Nedelje sedel za računalnikom in preverjal možne destinacije za počitniški vikend. V oči so mi padle poceni letalske vozovnice za Istanbul in cilj je bil določen....
Z dnevi, preden sva se dokončno odločila, je cena vozovnic sicer narasla, ampak vseeno sva se odločila, da greva in tako sva v Četrtek, 28.Marca dopoldan poletela proti Istanbulu.
Tudi hotel sem rezerviral preko spleta, sprva  blizu turistične četrti Sultanahmet, vendar so imeli problem z registracijo, tako, da sem našel naslednjo ugodno varianto s hotelom Novotel, ki pa je nekoliko oddaljen od centra. Na srečo imajo organiziran brezplačen prevoz na različne konce mesta, tako, da z dostopom do znamenitosti, ki sva jih hotela videti, ni bilo problemov.
Dve uri poleta kar hitro mine in že smo pristali na  letališču Ataturk. Letališče je bilo v zadnjih dneh obratovanja, mednarodne lete so nato preselili na novo zgrajeno mednarodno letališče v začetku aprila 2019.
Za prevoz  do hotela   so nama pri šalterju za hotel transfer hoteli zaračunati 100 turških lir, zato sva si raje poiskala cenejši taksi, kjer je šofer tudi sprva hotel 80 lir, nato pa sva zhlihala na 50, kar pa je bilo tudi preveč, kar sem spoznal kasneje, ko sva se z taksijem vračala iz hotela na letališče in plačala 38 lir.
Za prvi dan nisem delal velikih planov, že doma pa sem za zvečer preko interneta rezerviral vožnjo z ladjico po bosporski ožini.
Kratek sprehod po okolici hotela nama je dobro del, toda potrebno je bilo kar nekaj hoje, da sva prišla do klasičnega naselja, kajti hotel stoji sredi gradbenega območja, kjer raste več kot deset novih stolpnic.
Vsaj lego sobe v hotelu  sva imela lepo, proti vzhodu, s pogledom na morje in čakajoče ladje pred  vhodom v  bosporsko ožino.






Bospor tour

Organizatorji so  naju pobrali v hotelu in naju skupaj z drugimi potniki prepeljali do mesta  vkrcanja. Ladja je  bila kar konkretna, na krovu nas je  bilo približno dvesto gostov, lepo razporejenih za mizami, posejanimi po celi palubi,kjer je na sredini kraljeval tudi oder za večerno predstavo.
Po okusni večerji se je pričel spored turških narodnih plesov, začinjen tudi  s trebušnim plesom. Plesalka se je sicer trudila, toda erotičnega trebušnega plesa, ki sem ga videl v Anataliji, ni prekosila...
Med programom smo uživali v res lepih pogledih na osvetljene zgradbe, posejane ob obali bosporske ožine. Ko smo prečkali tudi drugega od mostov čez bosporsko ožino, ki povezujeta Evropo in Azijo, smo se počasi obrnili nazaj proti pristanišču. Celoten dogodek je trajal več kot tri ure in z Mileno sva se strinjala, da je vožnja ponoči bistveno lepša od dnevne, saj osvetljene zgradbe in mostovi res pričarajo lepo vzdušje….














Sultanahmet

Naslednji dan zjutraj, sva se podala v najznamenitejšo in tudi najzanimivejšo četrt v Istanbulu, to je Sultanahmet. Tam se nahajajo naznamenitejše zgradbe, vredne ogleda ob prvem obisku Istanbula.

Blue mosque

Žal sva si to mošejo ogledala samo od zunaj, vstop v petkih zaradi molitev ni možen..



Aia Sofia, cerkev svete Božje modrosti, osmo čudo sveta

Link do opisa na Wikipedia: https://sl.wikipedia.org/wiki/Hagija_Sofija
Bazilika spoštljivih dimenzij, zgrajena v šestem stoletju, ima burno zgodovino, služila je tudi za kronanje bizantinskih cesarjev. Po padcu Bizanca so jo v petnajstem stoletju muslimani preuredili v mošejo, v dvajsetem stoletju pa so jo v času Kemala Ataturka preuredili v muzej.













Topkapi palace

Link do opisa na Wikipedia: https://sl.wikipedia.org/wiki/Topkapi_Saraj
Na njenem mestu so stala mestna vrata, ki so bila porušena v obleganju mesta v petnajstem stoletju, zato palača nosi ime Topovska vrata (Topkapi Saraj). Zgradili so jo otomani po zavzetju mesta in jo uporabljali kot cesarsko rezidenco. Sedaj je preurejena v muzej in velja za eno največjih svetovnih znamenitosti.

 










Bazilica cistern

Ogromna podzemna gradbena mojstrovina, posejana s številnimi podpornimi stebri, je služila za oskrbo z vodo. Najbolj znamenita v tej zgradbi sta dva stebra podprta z Meduzino glavo, ki so ju verjetno prepeljali iz ruševin stare rimske zgradbe.







Grand bazaar

Je eden največjih in najstarejših pokritih tržnic na svetu. Kar hitro se izgubiš v labirintu uličic posejanih s trgovinami, ki prodajajo večinoma zlato, tekstil, usnje, pa še to pretežno po turškem okusu in modi
Za ugoden denar sem si tam kupil nekaj srajc in majic, žal pa nisva našla nič primernega za mojo drago in najine vnuke, tako da sva potem potrebno nakupila v veleblagovnici v drugem delu mesta.





Egypt  bazar

Link do opisa na Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Spice_Bazaar
Tržnica začimb, kak kilometer oddaljena od velikega bazarja je tudi vredna ogleda. Množica trgovin z gorami začimb je prava paša za oči, no pa tudi nakupila sva si jih nekaj za domov….


Galata tower

Link do opisa na Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Galata_Tower
Ogleda znamenitega stolpa na drugi strani zaliva Zlati rog pač ob obisku Istanbula ne smeš izpustiti, in tako sva se na začetku drugega dne najinih ogledov mesta najprej s hotelskim shutlom zapeljala do četrti Galata, kjer stoji ta stolp. Vstopnina in dolga čakalna vrsta je vredna lepih pogledov na panoramo mesta…







Dolmabahce palace

Po ogledu stolpa sva se s taksijem prepeljala do četrti Besiktas, kjer ob obali bosporske ožine kraljuje palača Dolmabahce.
Prekrasna palača, zgrajena v devetnajstem stoletju je v tistih časih stala 35 ton zlata…..
V palači so bivali sultani, po nacionalizaciji pa je služila kot vladna palača predsednika Ataturka.
Žal snemanje ni dovoljeno, tako, da iz notranjosti nimava fotografij, toda bogato opremljene dvorane so nama ostale v spominu....











Taksim square

Trg, znamenit po demonstracijah pred nekaj leti bolj kot ne sameva, na obrobju pa so razporejene skupine do zob oboroženih vojakov, kar priča, da oblast ne bo več dopustila dogodkov, ki so se zgodili pred leti….
Ob trgu raste velika mošeja, menda si Erdogan postavlja spomenik…..
V slaščičarni ob trgu smo se srečali tudi z mojo kolegico Yasemin, ki nama je nato pokazala nekaj skritih zanimivih kotičkov v tem delu mesta. Večer smo zaključili v restavraciji z uživanjem turških dobrot.















Aquaduct

Rimski akvadukt, ki je služil za oskrbo mesta z vodo se še vedno bohoti nad glavno mestno cesto.


Theodosian wall

Zid je bil postavljen v času Bizanca za obrambo mesta.





Kratek tridnevni obisk Istanbula sva zaključila na nedeljo zjutraj, ko sva v zgodnjih jutranjih urah krenila s taksijem do letališča in ravno še ujela letalo za Brnik...,pregledi in formalnosti na letališču vzamejo več kot uro časa...
Istanbul je mesto vredno ogleda, in tridnevni obisk je ravno pravšnji za spoznavanje glavnih znamenitosti mesta.
Seveda vse odvisno od namena in interesa, studiozno spoznavanje vseh znamenitosti, ki sva si jih midva ogledala v treh dneh, bi zahtevnega vedoželjneža lahko zaposlilo za več tednov....

Disclaimer:
Opozorilo: material predstavlja osebno videnje avtorja in informacijo o potovanju ter ne more služiti kot vodič, zato ne prevzemam nobene odgovornosti za pravilnost podatkov ali negativne posledice, ki bi nastale na osnovi uporabe zgornjih informacij. Uporaba podatkov iz tega dokumenta je dovoljena, vendar  le na lastno odgovornost uporabnika informacij!

Copyright:
Podatkov in slik iz tega dokumenta brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno kopirati in objavljati  v drugih javno dostopnih aplikacijah ali objavah, niti v delih, niti v celoti!


Avtor: Frenk Žun
Foto: Milena in Frenk Žun

No comments:

Potovanje po Skandinaviji, Avgust 2023

  POTOVANJE PO SKANDINAVIJI, AVGUST 2023 Skandinavija, Nordkapp, Lofotski otoki, lepa pokrajina in znamenitosti severnih dežel so bili naš c...